Mouna Esmaeilzadeh: Vad händer i hjärnan när vi lär oss nya saker?

 

Neuroforskaren spår utbildningsbranschens framtid

Varför ska vi lära oss nya saker? Vi har träffat Mouna Esmaeilzadeh, entreprenör, tv-personlighet och neuroforskare. Hon berättar vad som händer i hjärnan när du lär dig nya saker, hur du hänger med i framtidens utbildningsbransch och varför framtiden är ljus.

Ny kunskap är som styrketräning för hjärnan. Mouna berättar att man tidigare har trott att hjärnan är statisk. Att man lär sig upp till en viss ålder och sen slutar det – men nu vet vi att det inte är så hjärncellerna fungerar. Hjärnan är nämligen plastisk, alltså formbar, och kan förändra sig. Det betyder att hjärnan är som en muskel, ju mer vi tränar den desto starkare blir den.

Ny kunskap är jätteviktigt, det är lite som att gå till gymmet för hjärnan, menar Mouna. Det frisätts dessutom positiva kemiska substanser i hjärnan om du tycker att det du lär dig är kul. Ny kunskap och spänning ger oss ofta dopaminpåslag, vilket gör att vi känner oss mer tillfreds.

Framtidens hetaste kompetenser

Det forskas allt mer om Artificiell Intelligens (AI) och något forskarna är överens om är att mycket kommer att automatiseras framöver. Men vad kommer AI egentligen ha för inverkan på utbildningsbranschen? Vi frågade Mouna om vad hon tror att utbildningsarrangörer ska fokusera på för att hänga med i en framtid där AI får en allt större plats.

– Jag tror att det handlar om att vara så mänsklig som möjligt. Repetitiva uppgifter är robotar bättre på, men när det kommer till empati har vi människor en fördel. När det kommer till att använda fantasin har robotar det svårt, det är en väldigt mänsklig egenskap. Fantasin, empatin och det kreativa tänkandet är människans styrkor.

 

mouna-esmaeilzadeh-blogg
"Det ligger i vår natur
att vilja lära oss nya
saker och föra världen
framåt."

 

Lär dig livet ut med modern teknik

Hur framtiden kommer att se ut är svårt att förutspå, men Mouna som är expert på framtidens vård, är i alla fall säker på att den är ljus. Hon berättar att vi idag för första gången någonsin har möjligheten att drömma om en framtid utan fattigdom och sjukdomar, om en värld där alla har möjlighet till utbildning.

– Människan är nyfiken. Det ligger i vår natur att vilja lära oss nya saker och föra världen framåt. Och med modern teknik och medicin kommer vi kunna gå in med genetiska saxar och klippa och klistra i livets koder och ta bort de sjukdomar som gömmer sig där. Tack vare den snabba framfarten inom vetenskap och teknologi kommer vi kanske till och med kunna lära oss hur man stoppar åldrandet. Tänk dig vad spännande det blir – att ha en ung och pigg hjärna som aldrig slutar att lära sig nya saker!

 

Picture of utbildning.se
utbildning.se

Ett stort team på över 30 kommunikationsproffs som är experter på just marknadsföring av utbildningar.