Topp 5 – det här vill svenskarna utbilda sig till

Marknadsföring

Antalet utbildningssökande på nätet har ökat med åtta procent under 2018, jämfört med föregående år. Totalt gjordes 20 miljoner sökningar på utbildningar och kurser visar de sammanställda siffrorna från utbildning.se, studentum.se, gymnasium.se och kurser.se. Siterna är en del av Educations Media Group, EMG, som i mars släppte sina årliga rapporter med statistik om svenskarnas sökbeteenden på utbildningsmarknaden.

Antalet utbildningssökande ökar år efter år. Oavsett om det gäller gymnasial eller eftergymnasial utbildning, kompetensutveckling eller fritidskurser vill människor ständigt utvecklas visar EMG:s besökssiffror. Under 2018 ökade antalet utbildningssökande med åtta procent.

– Det är jättekul att se den här ökningen! Med över 30 miljoner användare på alla EMG:s siter varje år och två miljoner medlemmar sitter vi på stora mängder data, vilket är värdefullt för oss. För oss är det avgörande att förstå våra användare och deras sökbeteenden så att vi hela tiden kan jobba för att förbättra våra tjänster och för att hjälpa våra skolor att förstå sina kunder, säger VD:n Fredrik Söderlindh.

Utbildning ökar mest bland yrkesverksamma

Under 2018 har antalet utbildningssökande på utbildning.se, Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling, ökat med 30 procent. I topp ligger utbildningar inom ledarskap, MBA – Master of Science in Business Administration, hälsa, bygg och psykoterapi.

Madeleine Lindahl, kommunikationschef på utbildning.se, kommenterar trafikökningen:

– Vi börjar omvärdera vår syn på kompetens. Det är inte längre något statiskt man erhåller en gång, utan idag värdesätter vi snarare kontinuerlig vidareutbildning. För att klara framtidens kompetensförsörjning kommer vi att behöva vidareutbilda oss under hela livet. Vi bör ständigt vara öppna för att lära oss nya saker för att hänga med och förbli fortsatt attraktiva på arbetsmarknaden.

Topp 5 mest sökta utbildningarna på utbildning.se 2018:

  1. Socialpedagog
  2. Executive MBA Program - Deltid
  3. Medicinsk fotvård
  4. Grundläggande psykoterapiutbildning
  5. Allmän elbehörighet

Topp 5 kategorier på EMG:s svenska siter

Från gymnasiet till fritidskurserna

GYMNASIUM.SE

Naturvetenskap

Stylist

Beteendevetenskap

Ekonomi

Juridik

STUDENTUM.SE

Vård / Omsorg

Ekonomi

Undervisning / Pedagogik

Beteendevetenskap

Data / IT

UTBILDNING.SE

Teknik

Vård

Ledarskap

IT - Avancerad

Juridik

KURSER.SE

Dans

Hantverk

Målarkurser

Musik och Sång

Språk